19
februari
2020
|
08:51
Europe/Amsterdam

Verder verminderen converterslakstof

Samenvatting

Uit analyse bleek dat het verwerken van het bijproduct converterslak tot veel stofklachten heeft geleid in de omgeving van Wijk aan Zee. Het afgelopen jaar is hoge prioriteit gegeven aan het vinden van oplossingen om de stofverspreiding tijdens de verwerking van converterslak sterk te verminderen.

Veel stof bleek vrij te komen tijdens het kiepen van de converterslak in de putten. Er is hard gewerkt aan het verbeteren van de verwerkbaarheid van de slak. In de zomer van 2019 zijn we gestopt met het aanbrengen van een beschermlaag voor de hete slak in de slakkenpannen. Dit blijkt een groot effect te hebben: tijdens het kiepen van de slakkenpannen komt niet langer de verpulverde beschermlaag mee. Ook proberen we de slak op een minimale hoogte van de put te kiepen. Door deze operationele aanpassingen zijn de stofwolken tijdens het kiepen behoorlijk verminderd. Het resultaat is dat we minder converterslakstof aantreffen in de stofmonsters die we nemen in Wijk aan Zee. 

Volgende stap: proef overkappen open slakkenput 
Uit het onderzoek blijkt dat ook het koelen in de open slakkenputten een stofbron is tijdens de verwerking. We hebben onlangs een vergunning aangevraagd om een eerste test uit te gaan voeren met het overkappen van een open slakkenput die we gaan combineren met een stevig nevelgordijn. De verwachting is dat zoveel mogelijk stoom in de afgesloten put blijft en het stof direct weer neerslaat. Ook bij de volgende stap, het uitgraven van de slakkenput, kan stof vrijkomen. Daarom willen we in de proef de overkapping hoog genoeg plaatsen, zodat de bulldozers er direct onder kunnen om de slak uit te graven zonder dat de overkapping eraf hoeft. Zodra de vergunning verleend is, gaan we direct aan de slag met de proef voor het koelen in de put en het uitgraven. 

Roadmap 2030 
Het verminderen van converterslakstof tijdens verwerking is onderdeel van Roadmap 2030: maatregel 3 in de aanpak van stofoverlast. Bekijk de actuele status van alle maatregelen uit de Roadmap. 

In de Staalfabriek zetten we vloeibaar ruwijzer om in staal. Hierbij ontstaat het bijproduct converterslak. Deze slaksoort vormt de grootste verwerkingsstroom voor Harsco.