12
december
2023
|
14:21
Europe/Amsterdam

5x wat je nog niet wist over...

De nieuwe afzuigkappen bij de Hoogovens

Samenvatting

In de Hoogovens smelten we ijzererts om tot vloeibaar ruwijzer. Via een lift brengen we de ingrediënten (sinter en pellets) naar 80 meter hoogte, waar een doseerinstallatie ze netjes laag voor laag in de oven plaatst. Onderin blazen we warme lucht en poederkool in de oven, om de temperatuur flink op te stoken. Vervolgens boren we de oven open, en tappen het vloeibare ruwijzer af. De nieuwe afzuigkappen zuigen het stof dat daarbij vrijkomt 75% beter af dan de afzuigkappen die er al waren. Dit, en nog 5 weetjes over de smidse kappen lees je hier. 

1

Waarom het smidse kap heet

We noemen deze extra afzuigkappen de smidse kappen. Die naam komt van de inspiratiebron voor deze maatregel, namelijk de afzuigkappen in een smederij. Het model lijkt daarop, dus hebben we ze ernaar vernoemd. 

2

Wat een ventilator ermee te maken heeft

De afzuigkappen hangen direct boven de aftappunten. Zo zuigen we zo veel mogelijk stof vrij. Stof dat er toch nog langs dwarrelt wordt met ventilatoren terug richting de afzuigkappen geblazen waardoor ze het stof beter kunnen afzuigen. 

3

Waarom de smidse kappen 75% beter werken

Er hangen al afzuigkappen in de Hoogovens. Die blijven gewoon hangen, en deze zes komen erbij. De nieuwe kappen hangen dichter bij de stofbron en hierdoor zuigen ze beter. 

4

Hoe ijzererts op zand lijkt

IJzererts is een zandachtig materiaal met brokken erts. Normaal gesproken zou zand het vuur in de oven doven. Doordat we het erts voorbewerken, zijn het poreuze brokken (sinter) of knikkers (pellets), en zo kan de oven – die meer dan 2000 graden heet is – z’n werk doen. 

5

Wat de smidse kappen al gauw overbodig maakt 

De afzuigkappen zijn over een aantal jaar overbodig. Als we overstappen op een nieuwe productiemethode voor groen staal, dan zijn ze niet meer nodig. Waarom installeren we ze dan toch? Het antwoord is simpel: om in de tussentijd uitstoot te reduceren. Want ons uitgangspunt is en blijft groen staal in een schone leefomgeving. En dat begint hier en nu. 

De nieuwe afzuigkappen zijn onderdeel van de vele maatregelen die we nemen om de uitstoot van stof te voorkomen. De maatregelen zijn onderdeel van ons verbeterprogramma Roadmap Plus. Wil je daar meer over weten, bekijk de pagina daarover of onze interactieve kaart.