04
oktober
2023
|
17:27
Europe/Amsterdam

Windscherm rond Tata Steel stap dichterbij

Samenvatting

Het windscherm, dat Tata Steel wil bouwen rond de grondstoffenopslagen langs de Reyndersweg, is een stap dichterbij gekomen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft de benodigde vergunning verleend. Deze vergunning is een nieuwe stap in de realisatie van een belangrijke maatregel uit het Roadmap Plus-verbeterprogramma. Met het windscherm wil Tata Steel stofverspreiding vanaf het terrein zoveel mogelijk tegengaan. 

Tata Steel hoopt nog dit jaar te starten met de bouw van het windscherm. In de komende weken wordt de grond bouwrijp gemaakt, zodat we zo snel als mogelijk kunnen starten met de eerste werkzaamheden. Wanneer het windscherm gereed is, moet dit direct leiden tot een verdere verlaging van het neerslaan van stof in Wijk aan Zee en andere plaatsen rondom het fabrieksterrein.

Windscherm
Het windscherm moet 18 meter hoog en circa 1 kilometer lang worden. Het wordt gemaakt van staal waar gaten in zijn aangebracht. Het windscherm heeft als doel de windsnelheid boven dit terrein te verlagen. Daardoor krijgt de wind veel minder vat op het materiaal en waait er minder stof op. Daarnaast kan het eventuele stofdeeltjes die toch in de lucht komen afvangen voordat deze naar de omgeving verwaaien. Het windscherm krijgt een kleurstelling die past bij de omgeving.

Foto: Zicht op de Reyndersweg. Langs deze weg wil Tata Steel het windscherm neerzetten.