17
oktober
2023
|
16:39
Europe/Amsterdam

Zeremis: staal met minder CO2-uitstoot

Samenvatting

We zijn onderweg naar groen staal. Volledig CO2-neutraal staal produceren in 2045. Zeremis – kort voor Zero Emissions – symboliseert die reis. Onder dit ‘merk’ komen verschillende producten te hangen. De eerste: Zeremis® Carbon Lite. Daarmee kunnen klanten al staal kopen geproduceerd met 30% tot 90% minder CO2-uitstoot.

Niet alleen wij, maar ook klanten zijn op reis naar een CO2-neutrale wereld. Zeremis Carbon Lite is de perfecte oplossing voor die klanten om hun voetafdruk te verkleinen. 

Hoe werkt het? 
De CO2-besparingen die we nu al realiseren in onze productieprocessen houden we bij. Het is alsof we een CO2-tegoed op een bankrekening storten. Als een klant CO2-arm staal wil, wordt het tegoed van de bank gehaald en koppelen we deze besparing met een certificaat aan het product. Deze rol staal heeft dan een aantoonbaar lagere CO2-voetafdruk, dat wordt ook voor consumenten steeds belangrijker. 

De vergroening financiert zichzelf 
Het staal met een aantoonbaar lagere CO2-voetafdruk wordt tegen een hogere prijs verkocht. De opbrengsten van deze meerprijs worden opnieuw geïnvesteerd in CO2-besparende projecten. Dat is belangrijk, want zo kunnen we steeds meer en verschillende groene, circulaire mogelijkheden aanbieden. 

De klanten van Zeremis 
Dankzij Carbon Lite kunnen we klanten een aanzienlijke hoeveelheid hoogwaardig CO2-arm staal leveren, waarmee zij hun productaanbod kunnen verduurzamen. Tata Steel Nederland levert bijvoorbeeld Carbon Lite-staal aan Wuppermann, BILSTEIN, EMW Stahl Service en Arania. Je vindt ons CO2-arme staal in uiteenlopende toepassingen, zoals in auto’s, keukens, maar ook gerobotiseerde opslagsystemen. 

Transformatie naar meer groen-staalproducten 
Het Zeremis-portfolio bevat nu nog alleen Carbon Lite, maar in de nabije toekomst zullen meer groen-staalproducten volgen. Zo besparen wij CO2 door onze logistiek verder te verduurzamen, bijvoorbeeld door de inzet van biobrandstoffen en elektrische voertuigen bij het transport van onze producten naar de klant. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden voor vervoer op waterstof. 

We werken nauw samen met onze klanten om ze nu en in de toekomst van het juiste (duurzame) product te voorzien. Zo kijken we onder andere naar meer recycling in ons productaanbod. Dat doen we uiteraard op korte termijn, met het staal dat we nu al verkopen. Maar ook op lange termijn, door principeovereenkomsten met klanten voor het leveren van groen staal, wanneer ons productieproces meer en meer draait op schonere energiebronnen zoals waterstof en aardgas. Er is nu en in de toekomst absoluut een grote afzetmarkt voor groen staal. 

Blijven verduurzamen is van essentieel belang 
Op allerlei manieren verduurzamen wij onze productieprocessen en producten. Belangrijk, want duurzaam staal speelt een belangrijke rol in het vormgeven van onze toekomst. De samenleving is gebouwd op staal, denk aan huishoudelijke apparaten die ons leven vergemakkelijken, de auto’s waarin we rijden en bruggen die ons verbinden. Staal is onmisbaar voor de energietransitie, bijvoorbeeld voor zonneparken, batterijen voor elektrische auto’s en het maken van lichtere, duurzame producten. Het staal dat wij verkopen zal in de komende jaren meer en meer duurzaam zijn en in 2045 volledig CO2-neutraal geproduceerd.