16
november
2023
|
10:25
Europe/Amsterdam

5 dingen die je nog niet wist over de nieuwe afzuiginstallatie bij de Staalfabriek

Samenvatting

In de Staalfabriek zetten we vloeibaar ruwijzer om naar staal. We gieten het vloeibare ruwijzer in zogenaamde converters, doen daar schroot bij, en blazen er zuurstof bij om de koolstof uit het staal te verwijderen. Daar kunnen stofdeeltjes bij vrijkomen. Die stijgen op met de warme lucht.

Deze afzuigkap vangt de stofdeeltjes af en vermindert zo de stofuitstoot van dit proces met circa 50%. Wist jij dit al over die afzuiginstallatie? 

 1. Zo lang als een voetbalveld  
  We produceren hier 7 miljoen ton staal per jaar. Het is dus een grote fabriek, en er is dus ook een grote afzuigkap nodig. De afzuigkap zelf is dus al zo’n 100 meter lang, net zo lang als een voetbalveld dus.  
   
 2. Nog heter dan een vulkaan  
  Het ruwijzer dat we in de converters gieten is zo’n 1350 graden. De meeste vulkanen zijn ‘maar’ 1100 graden. Met die hete lucht kunnen stofdeeltjes opstijgen. De nieuwe afzuigkap gaat die zo veel mogelijk afvangen.  
   
 3. Dwars door het dak  
  Afzuigen van het stof is uiteraard niet voldoende. Het moet ook ergens uit de lucht gefilterd worden. Om bij het filterhuis te komen, gaat de lucht door grote buizen heen. De constructie om de buizen te ondersteunen is dwars door het dak heen gebouwd. Een open-dak-operatie, waarbij de Staalfabriek onverstoorbaar doorwerkte.  
   
 4. Geluid gedempt  
  We willen niet van de regen in de drup. Dus om geluidsoverlast te voorkomen hebben we grote geluidsdempers ingebouwd. De ventilatoren van de installatie staan zelfs in een speciale geluidsdichte cabine.  
   
 5. Nummer drie  
  Er waren al twee afzuiginstallaties bij de converters in de Staalfabriek, die al het grootste deel van het stof opvingen. Deze nieuwe installatie is dus de derde, en komt heel gericht boven de converters. Hiermee verwachten we zo’n 50% van de resterende stofuitstoot van deze installaties weg te nemen. 

De nieuwe afzuiginstallatie is een van de vele maatregelen die we nemen om de uitstoot van stof te voorkomen. De maatregelen zijn onderdeel van ons verbeterprogramma Roadmap Plus. Wil je daar meer over weten, bekijk de pagina daarover of onze interactieve kaart.