25
juli
2023
|
13:50
Europe/Amsterdam

Europese klanten van dompelverzinkt staal profiteren van sterkere samenwerking tussen Tata Steel en Wuppermann

Samenvatting

Tata Steel Nederland en Wuppermann Staal Nederland hebben hun leverings- en tollingovereenkomsten vernieuwd. De bedrijven onderstrepen hiermee hun commitment aan het leveren van hoogwaardig gegalvaniseerd warmgewalst bandstaal aan Europese klanten in een breed scala aan industrieën, waaronder de automobiel- en zonne-energiesector. Tata Steel en Wuppermann lanceren ook twee strategische initiatieven gericht op de uitwisseling van data en de recycling van schroot, waardoor hun staalproductieproces duurzamer wordt en de samenwerking verder wordt versterkt.

“We zijn verheugd om onze samenwerking met Wuppermann naar nieuwe hoogten te brengen,” zegt Tom Eussen, binnen de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland verantwoordelijk voor Tata Steel IJmuiden en de Downstream-activiteiten. “In de afgelopen 20 jaar is Wuppermann een belangrijke klant en sparringpartner voor ons geworden. Dit uit zich in onze inspanningen om initiatieven te ontwikkelen die waardevol zijn voor ons beiden, zoals het delen van productiedata en het testen van een programma voor de terugkoop van schroot. Deze initiatieven helpen ons om ons staalproductieproces vandaag de dag verder te verduurzamen.” 

“Een sterke en langdurige samenwerking zoals die tussen Tata Steel en Wuppermann is de juiste basis om dergelijke belangrijke digitaliserings- en circulariteitsprojecten op verschilende plekken in de keten te implementeren en hun volledige potentieel te realiseren,” voegt Karsten Pronk, managing director van Wuppermann Staal Nederland, toe. 

Tata Steel en Wuppermann hebben onlangs een nieuw driejarig contract getekend voor de levering van warmgewalst bandstaal met nauwe diktetoleranties en een hoge oppervlaktekwaliteit. Hiermee blijft Tata Steel de primaire leverancier van de staalverwerker. Een deel van het geleverde volume zal bestaan uit Zeremis® Carbon Lite – staal met een toegekende CO2-reductie tot 90%1) – omdat Wuppermann en zijn klanten zich steeds meer richten op duurzaamheid binnen hun toeleveringsketens. Ook hebben Tata Steel en Wuppermann hun tollingovereenkomst verlengd. 

De bedrijven verdiepen ook hun samenwerking door middel van twee strategische initiatieven. Tata Steel zal specifieke productiedata van het geleverde staal delen, waardoor Wuppermann de efficiëntie van hun staalverwerking verder kan optimaliseren en het kantschroot kan verminderen. Hierdoor worden kosten bespaard en een duurzamer productieproces gerealiseerd. 

Bovendien zijn de twee bedrijven overeengekomen om operationele activiteiten te testen die verband houden met een programma voor de terugkoop van schroot, wat als doel heeft om gesloten systeem te creëren. Dit sluit aan bij het streven van Tata Steel om zijn klanten steeds beter van dienst te zijn en zijn ambitie om het gebruik van schroot in de staalproductie te vergroten. Het recyclen van elke ton schroot betekent een vermindering van 1,6 ton CO2 in vergelijking met staal dat gemaakt is van ijzererts. 

Hoogwaardig staal is cruciaal voor meerdere industrieën 
Staal speelt een vitale rol in een groot aantal industrieën, waaronder de automobile- en zonne-energiesector. Hierbij is voor de verwerking en de eindafwerking het gebruik van hoogwaardig staal belangrijk. Tata Steel levert dit staal aan Wuppermann, die het staal verzinkt. Het bewerkte staal gaat vervolgens naar fabrikanten voor verdere verwerking en gebruik. 

De Wuppermann Groep is een in Duitsland gevestigde staalverwerker die toonaangevend is op het gebied van CO2-efficiënt thermisch verzinken van warmbandstaal. Met vijf productielocaties in Nederland, Oostenrijk, Polen en Hongarije – waarbij Wuppermann Staal Nederland de grootste producent van gegalvaniseerd staal binnen de groep is – levert Wuppermann aan klanten in Europa en de Verenigde Staten. 


1) Dit is de maximale vermindering voor de som van de scope 1-, 2- en 3-emissies. Voor de som van scope 1- en 2-emissies betekent het een reductie van 100%.