20
oktober
2023
|
16:31
Europe/Amsterdam

Extinction Rebellion’s blokkade is disproportioneel en zorgelijk

Samenvatting

Vandaag hebben actievoerders van Extinction Rebellion/Kappen met Kolen opnieuw enige tijd toegangspoorten van Tata Steel’s bedrijfsterrein in IJmuiden geblokkeerd. Deze vorm van actievoeren is disproportioneel en weerspiegelt een escalatie van Extinction Rebellion’s acties bij Tata Steel. Wij vinden dit zorgelijk.

Door twee van de drie toegangspoorten te blokkeren, hebben de actievoerders opzettelijk onze bedrijfsvoering en die van anderen verstoord. Tijdens het protest ontstond een grimmige sfeer en deden zich enkele incidenten voor. Hoewel het begrijpelijk is dat de situatie hevige emoties kan opwekken bij de mensen die voor ons, onze toeleveranciers of klanten werken, rechtvaardigt dit de incidenten niet. 

Wij zijn ons erg bewust van de zorgen die leven in de omgeving over de mogelijke impact van onze bedrijfsactiviteiten en over klimaatverandering in zijn algemeenheid. Wij delen met Extinction Rebellion en anderen hetzelfde einddoel: een schonere en gezondere leefomgeving. We hebben daarom de afgelopen maanden herhaaldelijk de dialoog en verbinding met Extinction Rebellion gezocht. 

Ook hebben wij na Extinction Rebellion’s blokkade van 28 augustus hen meerdere keren gewezen op een afnemend begrip en tolerantie voor hun standpunten en actievormen bij mensen die voor ons, onze toeleveranciers of klanten werken. 

Door de blokkade van vandaag lijkt Extinction Rebellion er voor te kiezen om escalatie niet uit de weg te gaan en verdere polarisering onderdeel van hun campagnestrategie te maken. Wij zijn teleurgesteld in deze handelswijze. 

Tata Steel’s uitstoot is afgenomen, neemt af en zal ook de komende jaren sterk verminderen. Groen staal is en blijft ons doel en onze belofte om de klimaatdoelstellingen te halen, staat recht overeind. Daar werken wij met man en macht aan. Wij blijven pleiten voor constructieve samenwerking en trekken graag op met iedereen om deze doelen sneller te realiseren. Wij blijven daarom de hand naar Extinction Rebellion uitsteken.