11
april
2024
|
15:16
Europe/Amsterdam

Girls’ Day bij Tata Steel Nederland: techniek is voor iedereen

Samenvatting

Vandaag is het Girls’ Day, een nationaal initiatief van VHTO om meisjes op jonge leeftijd enthousiast te maken voor technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. En ook Tata Steel Nederland doet mee! 150 Kinderen van lokale basis- en middelbare scholen gaan aan de slag op de Tata Steel Academy met allerlei leuke technische workshops, om zo kennis te maken met de wereld van techniek. We nemen een kijkje in de imposante werkplaats bij de Tata Steel Academy waar de leerlingen aan allerlei werkbanken aan de slag gaan met gereedschappen, testmachines en zelfs heuse robots. 

Techniek is voor iedereen 

Ook in 2024 wordt nog vaak gedacht dat technische beroepen vooral voor mannen zijn. Maar niets is minder waar! Bij Tata Steel Nederland zien we daarom graag meer vrouwen in technische functies. Girls’ Day is een mooi initiatief waarbij we meisjes al op jonge leeftijd kennis kunnen laten maken met de wondere wereld van techniek. En dat is hard nodig, want technisch personeel is schaars. Hoewel het Girls’ Day is, zijn ook jongens van harte welkom vandaag. Zo leren zij dat technische beroepen niet alleen voor ‘stoere kerels’ zijn. Meiden en vrouwen kunnen dat net zo goed. Hans Nooij (Consultant Learning & Development, Tata Steel Academy) legt enthousiast uit: ‘‘Wat je niet kent, dat kan je ook niet kiezen. Dankzij Girls’ Day kunnen we meisjes kennis laten maken met techniek en technische beroepen. En doordat ook jongens meedoen, laten we hen gelijk zien dat technische beroepen voor iedereen zijn.’’ 

Lachende gezichten 

In de grote werkplaats begeleiden veelal vrouwelijke professionals van Tata Steel allerlei workshops waar meiden van drie middelbare scholen zowel als meisjes en jongens van drie lagere scholen uit de regio aan mee doen. Er is van alles te doen: van een wedstrijd skelter in elkaar sleutelen tot zelf een stroomkringloop maken, een workshop thermografie, staal crash testen, en het aansturen van echte robots. En zelfs de brandweer is aanwezig. Daarnaast maakt een bezoek aan de continugietmachine in onze Staalfabriek behoorlijk wat indruk. Wat opvalt zijn de vele lachende gezichten, van zowel werknemers als de kinderen. In groepjes werken ze geconcentreerd, maar duidelijk met plezier aan de verschillende opdrachten. Een medewerkster zegt dan ook: ‘‘Ze zijn super enthousiast, dus het is erg leuk om te begeleiden.’’ Ook de kinderen geven aan dat ze het leuk vinden om aan de workshops te werken. Zo wordt er bij de crash test duidelijk onder de indruk geroepen: ‘‘Die is plat!’’ Naast de workshops leren de kinderen ook de vrouwelijke medewerkers kennen. Zo horen zij uit eerste hand hoe het is om in de techniek te werken en zo een relevante bijdrage te leveren aan de samenleving. 

Girls' Day is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. In het hele land worden daarom activiteiten georganiseerd om hen enthousiast te maken voor een opleiding en baan in deze richtingen.