20
december
2023
|
16:00
Europe/Amsterdam

Ontstoffingsinstallatie bij Pelletfabriek in bedrijf gesteld

Grootste milieu-installatie uit geschiedenis van Tata Steel

Samenvatting

De ontstoffingsinstallatie is aangesloten op de Pelletfabriek en de testfase is gestart. Het filter wordt nu getest en geoptimaliseerd. Het doel is zoveel mogelijk stof uit de rookgassen verwijderen die ontstaan bij het maken van pellets. Met de oplevering van deze installatie komt Tata Steel een belangrijke belofte na om de bouw van de installatie voor het eind van 2023 af te ronden. 

Het maken van pellets is een belangrijke stap in het maken van ruwijzer. Van ijzererts worden in een Pelletfabriek balletjes gemaakt die vervolgens in een Hoogoven worden ingezet. Ook wanneer Tata Steel overstapt op het maken van groen staal met waterstof worden deze pellets nog steeds ingezet. 

Doekfilter 
Het stof uit de rookgassen van de Pelletfabriek werd altijd verwijderd door de rook te ‘wassen’. De nieuwe installatie bij de Pelletfabriek is een doekfilter. Dit type filter wordt ook elders op het terrein succesvol ingezet. Het filter heeft als doel de uitstoot van lood en andere zware metalen bij de Pelletfebriek met 80% terug te dringen ten opzichte van 2019. Het filter vormt het hart van de ontstoffingsinstallatie. Het is 30 meter hoog en bestaat uit meer dan 6.000 filterzakken van elk 10 meter lang. In totaal gaat het dus om 60 kilometer aan filterdoek. Daarnaast bevat de ontstoffingsinstallatie zo'n 140 meter buis, met de breedte van een metrotunnel. 

“We hebben de ambitie uitgesproken om een schoon en duurzaam staalbedrijf te worden. Die belofte willen we waarmaken met concrete stappen”, aldus Vincent Waanders, projectmanager van de bouw van de ontstoffingsinstallatie. “De bouw van deze installatie was een enorme puzzel, zeker op een beperkt stuk grond. Het is een huzarenstukje dat we dit in een relatief korte periode voor elkaar hebben gebokst.” Dit eerste deel van de installatie gaat op korte termijn de uitstoot van stof en zware metalen sterk reduceren. In 2024 start Tata Steel op het terrein naast de ontstoffingsinstallatie met de bouw van zogenaamde DeNOx-installatie. Deze installatie reinigt de rookgassen verder en brengt de uitstoot van NOx (stikstofoxiden) van drastisch omlaag. 
TataSteel_Infographic Offgas Cleaning project
Roadmap Plus 
De ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek maakt deel uit van het verbeterprogramma Roadmap Plus. Dit programma heeft als doel de impact die Tata Steel heeft op de omgeving versneld te verkleinen. Met het programma investeert Tata Steel meer dan € 300 miljoen in maatregelen die zorgen voor minder uitstoot van stoffen, geur, licht en geluid. Andere maatregelen zijn de tertiaire afzuiging bij de Staalfabriek, de smidse kappen bij de Hoogovens en een DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek en het realiseren van een groot windscherm bij de grondstoffenopslag. 

Wil je meer weten over ons Roadmap Plus programma? Bekijk de  interactieve kaart.

Ook interessant: