25
januari
2024
|
14:00
Europe/Amsterdam

Tata Steel Nederland beëindigt activiteiten van Tata Steel Istanbul Metal Industry in Turkije

Samenvatting

Tata Steel Nederland heeft besloten om de activiteiten van Tata Steel Istanbul Metal Industry (TSIM) in Turkije te beëindigen. TSIM is eigendom van Tata Steel Nederland en maakt deel uit van de business unit Colors. Deze biedt staalproducten met kleurcoating aan op voornamelijk de Europese en Turkse markt. TSIM’s kleurcoatinglijn en servicecentrum zijn gevestigd in Adapazari, vlakbij Istanbul en heeft negentig medewerkers. De activiteiten van het bedrijf zijn in 2000 begonnen.

TSIM boekte de afgelopen 23 jaar veel successen in Turkije met de productie-, verkoop- en post-salesactiviteiten. Het specifieke karakter en de beperkte schaal van de productieactiviteiten in Turkije zijn echter financieel negatief beïnvloed door snel veranderende marktomstandigheden zoals toegenomen concurrentie, prijsschommelingen en veranderende markteisen. Dit zal naar verwachting op de middellange en lange termijn aanhouden. Daarom is besloten om de activiteiten in Adapazari te staken. 

“De indrukwekkende prestaties van TSIM zijn een belangrijk bewijs van het vertrouwen van Tata Steel in Turkije. Echter, met de hoge differentiatie van TSIM’s product- en dienstenportfolio in Colors, in combinatie met de extreme marktontwikkelingen, is het niet langer haalbaar om dit bedrijfsmodel in stand te houden”, verklaart Gunilla Saltin, lid van de Raad van Bestuur Tata Steel Nederland. “Het besluit om de activiteiten te staken hebben we niet lichtvaardig genomen. We blijven overigens wel actief in Turkije met onze verkoop en after-sales diensten, met de hoge servicekwaliteit die onze klanten daar van ons gewend zijn.” 

Helaas heeft dit besluit consequenties voor de banen van de negentig mensen die er werken. Tata Steel gaat zich inspannen om medewerkers te helpen en te begeleiden en zal zich intensief inzetten om deze medewerkers aan een nieuwe baan te helpen. Ook worden passende afvloeiingsregelingen getroffen. 

De sluiting van de productie en activiteiten in Adapazari zal de komende weken geleidelijk plaatsvinden.