11
januari
2024
|
18:00
Europe/Amsterdam

Tata Steel roept actievoerders op schaaktoernooi niet te verstoren

Samenvatting

Extinction Rebellion/Kappen met Kolen heeft aangekondigd op 13 januari actie te voeren in Wijk aan Zee. Daar vindt vanaf die dag twee weken lang het 86e Tata Steel Chess Tournament plaats. Tata Steel Nederland roept actievoerders op het prestigieuze, internationale schaaktoernooi niet te verstoren.

Wij respecteren ieders recht om te demonstreren en aandacht te vragen voor een snelle transitie van fossiele grondstoffen naar duurzame alternatieven. Afgelopen jaar hebben wij voortdurend met mensen van Extinction Rebellion overlegd. Om hun acties bij en op ons bedrijfsterrein in IJmuiden te evalueren en ook om in gesprek te blijven over het doel dat zowel de actievoerders als ook wijzelf nastreven; de overgang van kolen naar een groenere, schonere en meer circulaire manier van staal maken in de IJmond. 

Over het tijdpad verschillen we van mening en daar hebben we tot in de directiekamer meerdere keren samen met verschillende actievoerders over gesproken. En blijven we wat ons betreft over in gesprek, ook om stil te staan bij de zorgen die er bij actievoerders zijn en te kijken hoe we die het beste kunnen adresseren. 

In aanloop naar zaterdag is overleg geweest tussen de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie, Extinction Rebellion en Tata Steel. De actiegroep heeft geen details willen delen over hun komende actie en heeft geen afspraken willen maken. We maken ons daarom zorgen over wat actievoerders van plan zijn. Wij hopen dat de actievoerders hun verantwoordelijkheid nemen en respectvol handelen, vooral richting de honderden amateurschakers, opkomende talenten en schaakgrootmeesters die deelnemen aan het toernooi, en duizenden toeschouwers. 

‘Wimbledon van het schaken’ 
Het Tata Steel Chess Tournament is een wereldberoemd schaaktoernooi dat jaarlijks in januari wordt gehouden in dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee. Het is één van de grootste en sterkst bezette toernooien, met spelers en bezoekers van over de gehele wereld. Het toernooi heeft een belangrijke plek op de internationale schaakkalender, is een begrip in de schaakwereld en wordt ook wel het ‘Wimbledon van het schaken’ genoemd. 

Boost voor kustdorp 
Wat in 1938 begon als een medewerkerstoernooi van het staalbedrijf, is uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat. Sinds 2010 is het toernooi (voorheen Hoogovens en Corus) vernoemd naar Tata Steel. Het toernooi zorgt ervoor dat tijdens de doorgaans stille wintermaanden schaakliefhebbers in januari naar Wijk aan Zee trekken. Dit geeft de lokale economie een boost; de reden waarom het toernooi ooit naar het kustdorp verhuisde.