11
januari
2024
|
09:00
Europe/Amsterdam

Tata Steel start de bouw van twee grote projecten uit het verbeterprogramma

DeNOx-installatie en windscherm moeten stikstofuitstoot en verwaaiing van stof verder tegengaan

Samenvatting

Tata Steel Nederland start deze maand met twee grote projecten uit het Roadmap Plus-verbeterprogramma. Dit zijn de DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek en het windscherm rond de grondstoffenopslag. Beide projecten hebben tot doel de uitstoot van het staalbedrijf in IJmuiden versneld te verlagen.

Nu de ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek vorige maand is opgeleverd, start Tata Steel bij de Pelletfabriek aan een nieuwe installatie die de NOx-verbindingen af gaat vangen. NOx is een verzamelnaam voor stikstofverbindingen en deze ontstaan bij processen in de fabriek. Met de DeNOx-installatie wil Tata Steel de uitstoot van stikstofverbindingen bij de Pelletfabriek met circa 80% terugdringen. Hiermee is het een volgende maatregel met veel impact van het verbeterprogramma.

Nieuwe technologie
Tata Steel verwacht dat de totale uitstoot van stikstofoxiden vanaf het terrein met ongeveer 30% vermindert ten opzichte van 2019. De techniek die wordt toegepast is in de staalindustrie nooit eerder op deze schaal is toegepast. De toegepaste technologie is oorspronkelijk door Linde Gas ontwikkeld en wordt nu onder licentie toegepast en verder ontwikkeld bij Tata Steel.  De reeds opgeleverde ontstoffingsinstallatie zorgt voor een betere reiniging van de rookgassen dan de installatie die voorheen werd gebruikt en zorgt voor circa 80% minder uitstoot van lood, zware metalen en stof. Buiten deze noodzakelijke milieuwinst, is ontstoffing ook vereist om het gas in de DeNOx verder te kunnen reinigen.

De bouw van de DeNOx-installatie zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. Voor de bouw heeft Tata Steel een contract me verschillende aannemers getekend. Naast de installatie bij de Pelletfabriek worden ook bij andere fabrieken op het terrein van Tata Steel installaties gerealiseerd om de stikstofuitstoot tegen te gaan. De afronding van de bouw van de DeNOx-installatie vereist overigens ook nog een grote upgrade van de waterzuivering. De totale oplevering van het totale systeem bij de Pelletfabriek staat gepland voor eind 2025.

Verantwoord en duurzaam staal maken
De productieprocessen van Tata Steel worden steeds duurzamer. Belangrijk, want duurzaam staal speelt een belangrijke rol nu en in de toekomst. De vraag naar staal blijft. Daarom is het belangrijk dat wij staal op een verantwoorde en duurzame manier maken. Wij beperken hierbij zo veel mogelijk de impact op ons milieu en het klimaat.

Windscherm
Om uitstoot van stof vanaf de grondstoffenopslag tegen te gaan, bouwt Tata Steel een windscherm rond het terrein, lang de Reyndersweg richting de Noordpier. Het zal ongeveer 18 meter hoog worden (2 huizen van drie verdiepingen op elkaar), circa 1 kilometer lang en het gaat de windsnelheid boven dit terrein verlagen. Het scherm is namelijk gemaakt van geperforeerd staal. De gaten zorgen ervoor dat de wind minder vat op het materiaal krijgt waardoor verwaaiing van materiaal afneemt.  

Het doel van het windscherm is er voor te zorgen dat de overlast van stof in de omgeving van de fabrieken in IJmuiden direct merkbaar afneemt. In combinatie met andere maatregelen is de verwachting dat de neerslag van stof in de directe woonomgeving flink vermindert. Naast het windscherm werken wij ook hard aan verbeteringen bij de grondstoffenlogistiek om het verwaaien van stof verder te verminderen.  
TataSteel_Infographic Offgas Cleaning project
Roadmap Plus 
Het windscherm rond de opslagen en de DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek maken deel uit van het verbeterprogramma Roadmap Plus. Dit programma heeft als doel de impact die Tata Steel heeft op de omgeving versneld te verkleinen. Met het programma investeert Tata Steel meer dan € 300 miljoen in maatregelen die zorgen voor minder uitstoot van stof, geur, geluid en licht. Andere maatregelen zijn de tertiaire afzuiging bij de Staalfabriek, de smidse kappen bij de Hoogovens en de ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek die onlangs zijn opgeleverd. en het realiseren van een groot windscherm bij de grondstoffenopslag. 

Voor meer informatie over het Roadmap Plus programma zie: www.tatasteel.nl/kaart 

Ook interessant: