24
oktober
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Wat doe jij bij die grote vervuiler?’

Samenvatting

Onlangs ben ik gestart als directeur van Health, Security, Safety & Environment en nu wordt mij regelmatig gevraagd wat ik doe bij Tata Steel. Zeker gezien het recente RIVM rapport waarin de conclusie werd getrokken dat mensen in Wijk aan Zee 2,5 maand korter leven.

Ik begrijp de vraag. Iedereen die mij kent, weet immers hoeveel waarde ik hecht aan een gezond leven - ik eet gezond, rook niet, drink niet en sport fanatiek. Hoe gaat dat samen? Hebben anderen dan geen recht op een gezond leven? Juist wel. En in deze rol kan ik daaraan bijdragen.  

Het klinkt misschien paradoxaal maar ik geloof in de maakindustrie in Nederland. Ik ben ermee verbonden en vergroeid: mijn vader en broer werkten bij DSM, mijn andere broer bij ASML. Dat neemt niet weg dat het altijd schoner kan, en groener. Ook bij Tata Steel.  

We maken al 100 jaar staal in de IJmond en willen dat ook 100 jaar blijven doen. Maar het moet wel anders. Daarom zijn we continue bezig om onze impact op de omgeving verder te verminderen. Om geur, stof en geluid aan te pakken hebben we een groot verbeterprogramma opgezet, de Roadmap, waar concrete maatregelen uit zijn voortgekomen.  

Van een aantal maatregelen zijn de eerste resultaten zichtbaar. Zo is de uitstoot van PAKs, fijnstof, zware metalen, lood en geur verminderd. Ook geluid blijft een belangrijk aandachtspunt.  

Eind 2023 verwachten we grote verbeteringen op het gebied van fijnstof en zware metalen dankzij onze ontstoffingsinstallatie - een milieu-installatie zo groot als een flatgebouw vol filterzakken. Het zijn er 6000 om precies te zijn, van ieder 10 meter lang. Dat kun je je bijna niet voorstellen.  

Daarom wil ik iedereen die mij de vraagt stelt ‘”wat doe jij bij die grote vervuiler?” uitnodigen voor een rondleiding op het terrein. En laat me dan vooral weten wat je ervan vindt. Wij blijven graag in gesprek met alle betrokkenen. De meeste impact maken we immers samen. 

Ruth van de Moesdijk (52) studeerde werktuigbouw in Twente en promoveerde op technische mechanica op het onderwerp vervormingsprocessen van metaal. Ze werkt al 23 jaar voor Tata Steel. Eerst bij de afdeling Research & Development en daarna bij Technical waar nieuwe staalsoorten ontwikkeld worden. Sinds kort bij de afdeling Health, Security, Safety & Environment waar knappe koppen er alles aan doen om milieumetingen op gebied van lucht, geluid en stof zoveel mogelijk naar beneden te krijgen.