15
juni
2023
|
06:59
Europe/Amsterdam

Weg met dat beitsbaanluchtje

Samenvatting

Tata Steel werkt hard aan het verminderen van de uitstoot en de overlast in de omgeving. Hiervoor stellen wij onszelf concrete doelen, zo ook op het gebied van geur. Karen, Technoloog bij de Koudbandwalserij, vertelt hoe zij en haar collega’s zich dagelijks inzetten om het zure luchtje voor Beverwijk West steeds verder te verminderen.

Geur is een zeer persoonlijke ervaring. We zijn en blijven dan ook graag in gesprek met onze omgeving, om zo meer te leren over hun ervaringen. Deels zijn dit ook onze collega’s. Uit die gesprekken bleek dat bij Westenwind, in Beverwijk West een onaangename, zurige geur wordt ervaren, voornamelijk in de wijk rondom de Creutzberglaan. Na onderzoek bleek dat dit luchtje van de Beitsbanen bij de Koudbandwalserij komt. 

We zijn aan de slag gegaan en hebben meerdere maatregelen en projecten uitgevoerd waardoor de geuruitstoot is verminderd (hoe? dat vertellen we hieronder). Uit officiële metingen blijkt dat dit ongeveer met de helft is afgenomen. Dat is op zich natuurlijk goed nieuws. Maar het frustrerende is dat het nog steeds waarneembaar kan zijn in de omgeving, met name met wind uit het westen. 

Dat luchtje van de beitsbanen blijft ons dus kwellen. We dachten met een extra milieu-installatie de oplossing te hebben gevonden. We zitten er bovenop om de oorzaak te achterhalen. Laat dat helder zijn. Als je op een mooie zomeravond in je tuin zit, wil je van alles ruiken maar geen ‘Beitsbaanluchtje’. 

Om uit te leggen waar de geur mogelijk vandaan kan komen, geven we even kort wat uitleg over het beitsproces, zoomen we in op wat we hebben gedaan en waar nu aan werken. 

Beitsen en wassen 
Als staal vanaf de Warmbandwalserij komt dan zit er een oxidehuid (roest) op de rol. Tijdens het beitsproces gaat de rol door een warm bad/douche met zuur om deze oxidehuid te verwijderen. Om te zorgen dat alleen de oxidehuid verdwijnt en niet de hele rol zit er ook een beitsremmer door het zuur. Boven deze beitsbakken zit een afzuiging die de dampen van de beitsbakken afzuigt. Deze damp gaat vervolgens door een dampwasser. Hierbij wordt het zuur zoveel mogelijk uit de damp gewassen met water. De gewassen damp gaat uiteindelijk uit de schoorsteen de lucht in. 

Om te bepalen of het proces van het wassen goed werkt, worden er metingen gedaan aan de lucht en het water van de dampwasser. Deze metingen gebeuren automatisch en zeer frequent 24 uur per dag zodat we er zeker van zijn dat de dampwasser altijd goed zijn werk doet. 

Minder geuruitstoot. Wat heb jullie gedaan? 
Bij de Beitsbaan 22 hebben we begin 2022 een extra milieu-installatie, een tweede dampwasser, in gebruik genomen. Dit betekent dat de damp nóg een keer extra wordt gewassen. Hierdoor is de gemeten hoeveelheid zuur in de uitstoot nog lager geworden. 

Ook hebben we in de zomer van 2022 bij alle beitsbanen de beitsremmer vervangen voor een nieuwe versie. Dit heeft volgens metingen door een geaccrediteerde externe firma nog eens een halvering van de geuruitstoot opgeleverd. 

Maar helaas heeft dit er nog niet toe geleid dat het zure luchtje sterk is afgenomen in Beverwijk West. Daarom pakken we door. 

Op locatie ruiken 
Om beter inzicht te krijgen wanneer de beitsbanen te ruiken zijn in Beverwijk, gaan we bij een melding ook geregeld ruiken op locatie. Ook controleren we direct de processen bij de Beitsbanen. Toch blijkt er na grondige analyses niet een duidelijke oorzaak aanwijsbaar in onze processen. We blijven controleren, want stel dat we toch iets direct kunnen doen om de geur te verminderen, dan doen we dat graag! 

Waar zijn jullie nu mee bezig? 
Om te begrijpen hoe het kan dat na de genomen maatregelen in 2022 er nog steeds soms een onaangename geur is, hebben we een firma gespecialiseerd in geur in de hand genomen. Deze partij is bezig alle vloeistoffen en de lucht uit de schoorstenen te bemonsteren op geur. Dit proces loopt op dit moment nog door, mogelijk biedt dit ons nieuwe inzichten. Kortom, we blijven eraan werken. We kunnen waarschijnlijk niet alles tot nul terugbrengen. Beitsen is een essentiële stap is in het maken van hoogwaardig staal. Maar we kunnen er wel hard aan werken om het vervelende beitsluchtje in de omgeving verder in te dammen.