06
februari
2024
|
08:31
Europe/Amsterdam

Productie ruwijzer uit Hoogoven 6 hervat

Gerenoveerde Hoogoven succesvol aangeblazen

Samenvatting

Hoogoven 6 op het terrein van Tata Steel in IJmuiden produceert weer ruwijzer. In de afgelopen week is de Hoogoven ‘aangeblazen’. Het aanblazen heeft ongeveer een week in beslag genomen en is zonder incidenten verlopen. 

Tata Steel Nederland heeft verschillende maatregelen genomen die er voor moeten zorgen dat Hoogoven 6 minder uitstoot veroorzaakt dan voorheen het geval was. Net als bij Hoogoven 7 zijn er smidse kappen geplaatst, waardoor het stof dat vrijkomt bij het tappen nu via de kappen wordt afgevoerd. Ook wordt de oven voortaan op een andere manier gevuld, waardoor minder stof vrijkomt. Ten slotte zijn overkappingen geplaatst bij transportbanden en andere plekken waar voorheen stof kon verwaaien. 

De genomen maatregelen moeten er voor zorgen dat de impact van de hoogoven op de omgeving minder wordt. Ook waren er maatregelen genomen die stof- en andere emissies tijdens het aanblaasproces moesten minimaliseren. 

Efficiënt 
Hoogoven 6 is één van de meest efficiënt werkende hoogovens ter wereld. Dat betekent dat de uitstoot van CO2 per ton staal lager is dan bij vrijwel alle andere hoogovens ter wereld. Wanneer Hoogoven 6 weer in bedrijf is, draaien de fabrieken van Tata Steel Nederland weer op vol vermogen. In de afgelopen maanden heeft Tata Steel ook op andere plekken op het terrein maatregelen genomen om de stroom van ruwijzer en staal zo schoon en veilig mogelijk te verwerken. 

Een hoogoven is altijd in bedrijf. Dat betekent dat de ovens altijd gevuld zijn en de haard altijd brandt. Wanneer dit proces wordt stopgezet, gaat het ruwijzer stollen en ontstaan er verstoppingen in de oven. Na een periode van ongeveer 20 jaar gedraaid te hebben, moet de oven worden gerenoveerd. De renovatie van Hoogoven 6 is de laatste opknapbeurt die Tata Steel Nederland aan een hoogoven gaat doen. Vanaf 2030 stapt het bedrijf over op het produceren van staal zonder kolen of kooks. Dan zal Hoogoven 7 als eerste worden vervangen door installaties die op aardgas en waterstof werken. Hoogoven 6 wordt uitgezet als de tweede fase van het Groen Staal-plan van Tata Steel in werking treedt. Dat is naar verwachting rond 2035. 

Meer lezen over de renovatie van Hoogoven 6? Kijk dan op de projectpagina.