09
maart
2023
|
14:54
Europe/Amsterdam

Eerste extra afzuigkap in bedrijf bij de Hoogovens

Samenvatting

Dit jaar installeren we zes extra afzuigkappen verdeeld over beide Hoogovens om de stofuitstoot hier verder te verminderen. De eerste is inmiddels in bedrijf genomen. De afzuigkappen zorgen daar voor een geschatte afname van 75% stofuitstoot. Deze maatregel is onderdeel van de investeringen uit ons verbeterprogramma Roadmap Plus.

In de Hoogovens wordt ijzererts omgesmolten tot vloeibaar ruwijzer. Dit wordt vanuit de zogenoemde ‘aftapgaten’ van een Hoogoven via speciale treinen naar de Staalfabriek vervoerd. Bij het openen en sluiten van de aftapgaten kan er soms stof vrijkomen. De nieuwe afzuigkappen worden aangesloten op bestaande afzuiginstallaties waardoor we de afzuigcapaciteit gaan verhogen. We verwachten dat hierdoor de stofuitstoot tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% afneemt.  

De eerste kap is inmiddels geplaatst, momenteel werken we aan een verdere optimalisering van de werking. De andere vijf afzuigkappen worden naar verwachting nog dit jaar geplaatst. Naast de extra afzuigkappenblijkt een zogenaamd push en pull-systeemeffectief.Door afschermwanden te gebruiken en met ventilatoren het stof opnieuw richting de afzuigpuntente blazen (push) kunnen we het stofnog gerichter afzuigen (pull) en uitstoot via het dak verder verminderen.  

Verbeterprogramma Roadmap Plus  
Dit initiatief maakt deel uit van ons verbeterprogramma Roadmap Plus. De Roadmap Plus is een brede set aan versnelde maatregelen om uitstoot van stof, geur en geluid door Tata Steel verder te verminderen. Samen gaan we versneld op weg naar een betere leefomgeving.  

Snel zicht op de maatregelen binnen de Roadmap Plus? Bekijk de interactieve kaart, of de overzichtskaart