14
augustus
2023
|
17:29
Europe/Amsterdam

Extra afzuiginstallatie in de Staalfabriek

Samenvatting

Maarten Brink is projectmanager bij Tata Steel en werkt mee aan de realisatie van diverse projecten binnen het verbeterprogramma Roadmap Plus. Zo is hij verantwoordelijk voor de bouw van een extra afzuiginstallatie bij de Staalfabriek, waardoor de uitstoot van stof en zware metalen met circa 50% zal verminderen. In deze blog vertelt hij meer over de voortgang van dit project en waarom dit zo belangrijk is.

In de Staalfabriek gaat gesmolten ruwijzer samen met schroot in een groot vat, een zogeheten converter. Door zuurstof erbij te blazen, onttrekken we het koolstof en zo converteren we het gesmolten ijzer naar staal. In de Staalfabriek staan veel deelinstallaties met elk een eigen afzuigsysteem, want bij sommige processen kan soms stof en rook vrijkomen. En dus verbeteren we die afzuigsystemen waar het kan.

Een grote stofzuiger 
Als onderdeel van ons verbeterprogramma Roadmap Plus bouwen we een extra afzuiginstallatie van wel honderd meter lang, recht boven de drie converters in de fabriek. Heel simpel gezegd is het een grote stofzuiger, die in de fabriek komt. Het stof dat vrijkomt bij het vermengen van het schroot met ruwijzer wordt daarmee nog beter afgezogen dan met de bestaande afzuiging. Via een leiding gaat het naar een nieuwe filterinstallatie, waar de lucht wordt gereinigd. Na het reinigen gaat de geschoonde lucht via de schoorsteen naar buiten, en het stof wordt afgevoerd. Hiermee verwachten we de uitstoot van stof en zware metalen door de Staalfabriek met ongeveer 50% te verminderen.

Het belangrijkste verschil met een echte stofzuiger? We hoeven de zak niet te vervangen, want de nieuwe afzuiginstallatie reinigt zichzelf zodat we het gefilterde stof veilig kunnen afvoeren. Dat gebeurt automatisch, maar gaat uiteraard niet vanzelf. De installatie is uitgerust met sensoren, elektrische motoren en computersystemen. Voor alle elektronica is zelfs een apart gebouw geplaatst naast het filtergebouw.

Enorm en complex, en belangrijk voor de omgeving
Het is een enorm en complex project. Er zijn niet alleen veel deelprocessen in de fabriek – die zo veel mogelijk doorgaan – de afzuigkappen zijn ook heel groot en je bent feitelijk de leidingen door het dak naar buiten aan het bouwen. Tegelijkertijd willen we tijdens de bouw de impact op de omgeving zo veel mogelijk beperken. Alles bij elkaar is het een enorme uitdaging, maar het is gelukt! Ik vind het als projectmanager heel mooi om te zien hoe de techniek samenkomt in een complexe omgeving en we zo onze impact op de omgeving kunnen verminderen. Ik ben trots om op deze manier bij te kunnen dragen aan een schonere omgeving, want dat is echt een van onze belangrijkste taken op dit moment.

Uiteraard doe ik dit niet alleen. We hebben een breed team van slimme Tata Steel-collega’s, die samenwerken met gespecialiseerde aannemers. Als projectmanager zorg ik er met mijn collega’s voor dat alles volgens planning, met de juiste kwaliteit en binnen budget verloopt. Waar nodig werken we met specialisten, zoals kwaliteitscontroleurs, engineers en natuurlijk constructeurs. Iedereen heeft een rol daarin.

Bijna klaar
De afgelopen periode  hebben we hard gewerkt aan de afwerking van de mechanische installatie van zowel het leidingwerk als het filterhuis. Tegelijkertijd hebben de aannemers gewerkt aan de installatie van alle elektronica. Ook is er een grote geluiddempende cabine geplaatst rondom de afzuigleidingen.  In november beginnen we met het testen van de installatie, zodat we de installatie nog in 2023 in gebruik kunnen nemen.