04
maart
2024
|
13:38
Europe/Amsterdam

Olaf Metz over het enorme windscherm dat nu gebouwd wordt

Samenvatting

Dit najaar is het zo ver, dan is het windscherm bij de grondstoffenopslag af en komt er – mede dankzij andere maatregelen die Tata Steel onlangs heeft genomen - fors minder stof terecht in Wijk aan Zee. Daar ging nog wel wat aan vooraf. Constructiemanager Olaf Metz vertelt. 

Je zou zeggen dat iedereen gebaat is bij zo’n windscherm. Dus zet je ‘m liever vandaag dan morgen neer. Toch bleek het nog niet zo makkelijk om een vergunning te krijgen. Eerst moest worden onderzocht wat de constructie en de uiteindelijke totstandkoming van zo’n scherm zou doen met de omliggende flora en fauna.  

 Vleermuizen 

Zo vertelde Tjeerd Meenks, manager van het verbeterprogramma Roadmap Plus, dat vleermuizen tijdens de jacht de contouren van de omgeving volgen. Maar als ze de contouren van het windscherm volgen, komen ze uit bij de windmolens bij het strand. Dus is het ontwerp daarop aangepast.  

Groen licht

Na de gesprekken met ecologen, volgden er nog veel meer. Met de gemeente, de welstandscommissie, de buren en de kustwacht: iedereen was betrokken. Totdat in december 2023 het licht eindelijk op groen sprong.  Nu ligt de bal bij Olaf Metz die verantwoordelijk is voor de constructie van het windscherm waarvan eind december 2023  de eerste paal werd geslagen. 

Hollandse luchten

In januari is zijn team begonnen met poeren. Dat kon alleen onder de juiste weersomstandigheden. ‘Je mag geen vorst hebben want dan komen er scheuren in je gegoten beton. De droogtijden zijn trouwens ook langer…' De poeren worden met de GEWI-Ankers aan de bodem verankerd, daarop komen de stalen spanten en daartussen de geperforeerde platen, gemaakt van staal uit IJmuiden. 

De firma Spatzuiver voorziet het scherm van Hollandse luchten, reddingsboten, zeemeeuwen, surfers, een vuurtoren en meer. ’Het is de bedoeling dat het windscherm opgaat in de omgeving.’ 

18 meter hoog 

Dankzij het windscherm dat circa 1 kilometer lang is en 18 meter hoog, krijgt de wind minder vat op de grondstoffen die daarachter liggen opgeslagen en hierdoor kunnen ze dus ook niet zo makkelijk verwaaien. ‘Natuurlijk hadden we ook een rij bomen kunnen planten,’ zegt Metz lachend. ‘Dan ben je sneller klaar. Maar weet je wat het is? De meeste bomen verliezen hun blad in de winter en dan schieten we ons doel (de emissie van kolengruis verminderen, red.) voorbij.’

20231220-MONT_03

Dit is hoe het windscherm er straks ongeveer uit zal gaan zien. Vanaf juli/augustus kun je de bouw live volgen wanneer je naar het strand van Wijk aan Zee rijdt. Dan staat ook de Street Art van firma Spatzuiver erop!