10
januari
2024
|
16:00
Europe/Amsterdam

Het natuurijs op? Drie tips voor maximaal schaatsplezier

IJzer, staal en water bepalen hoe jij glijdt

Samenvatting

De eerste marathon is verreden en de kans dat ook jij kan schaatsen, wordt met het uur groter. Waag jij je het natuurijs op en wil je maximaal genieten? Let dan op deze 3 factoren.  

IJzer of staal
Het ijzer van de schaats maakt verschil. Dit moet hard en sterk zijn. Om het ideale staal te bereiken, maken fabrikanten een eigen legering. Zo ontstaat staal dat niet te broos is en minder snel roest. Hierdoor heb jij jarenlang plezier van jouw schaatsen. Grappig detail: het deel dat het ijs raakt, heet dus een ijzer maar het is gemaakt van staal. En dat ontstaat natuurlijk door ruwijzer uit een hoogoven te bewerken.  

Vrije watermoleculen
Wanneer je schaats over ijs glijdt, smelt er een beetje water. Dit dunne laagje zorgt ervoor dat het ijzer van je schaats soepel glijdt. Dat was althans vroeger het idee. Er blijkt namelijk heel wat meer aan de hand. Hoe soepel je glijdt, heeft alles te maken met de zogenaamde ‘vrije watermoleculen’. Deze moleculen ontstaan alleen onder specifieke omstandigheden. Zo mag het ijs niet te koud zijn en moeten de schaatsen zorgen voor precies de juiste druk.  

Slijpen
De juiste druk wordt bereikt als je ijzers goed op het ijs staan, en dat is weer waarom jij je schaatsen moet laten slijpen. Het lekkerste schaats je wanneer je ijzers net geslepen zijn, de ijsplaat glad is en het ijs een temperatuur heeft van ongeveer -7 °C heeft.  

We hebben voor dit artikeltje gebruik gemaakt van dit wetenschappelijk onderzoek  waarin heel precies wordt uitgelegd hoe schaats, ijs en water elkaar beïnvloeden.    

Ook interessant: 

Zo maken we staal: Het proces van staal maken 
Zo pakken we onze CO2-uitstoot aan: Hoe Tata Steel Nederland de CO₂-uitstoot aanpakt
Hoe we oud staal hergebruiken:350 kiloton minder CO₂-uitstoot door hergebruik oud staal