“Mijn oma en overgrootvader mochten bij het aansteken van de eerste Hoogoven zijn”

Een ondernemende familie. Zo kun je Annelies Rem, Sourcing Assistant CAPEX, en haar vader, oma, oudooms en overgrootvader wel omschrijven. En de roots van deze familie bij Tata Steel reiken ver terug. Zo ver dat overgrootvader Jan Meijer en oma Elisabeth Meijer aanwezig waren bij het aansteken van de eerste Hoogoven op 22 januari 1924. Annelies vertelt.

Overgrootvader Jan werkte bij Hoogovens en woonde met zijn gezin in de houten arbeiderswoningen in Velsen-Noord. Annelies: “Vooruitstrevend als hij was klom hij in 1921 in de pen. Hij schreef het ‘Algemeen voorschrift betreffende een veilig en orderlijk verkeer op het spoorwegnet bij de KNHS’. Een gedeelte van de eerste pagina van dat voorschrift staat in het boek ‘De geschiedenis van het ijzer en staal maken in IJmuiden’ van Cor Castricum. Op zich al bijzonder natuurlijk, maar wat ik vooral heel opvallend vind is dat mijn overgrootvader toen al actief bezig was met veiligheid. En zijn inspanningen werden ook erkend want later werd hij Chef van de afdeling Railtransport.” 

Aanwezig bij het aansteken van de eerste Hoogoven 

Ook de oma van Annelies was een ondernemend type. Annelies: “Mijn oma komt uit een gezin van zeven kinderen. Zij was het enige meisje uit het gezin én het enige kind van Jan Meijer dat bij Hoogovens in dienst was. Waarschijnlijk had ze de functie van secretaresse, maar helemaal zeker weten we dat niet. Wél zeker is dat ze op haar 18e samen met mijn overgrootvader aanwezig mocht zijn bij het aansteken van de eerste Hoogoven. Heel lang duurde haar dienstverband bij Hoogovens trouwens niet. Toen ze met mijn opa Paul Rem trouwde, ging ze de administratie doen van hun gezamenlijke meubelzaak Aurora in Velsen-Noord. Want dat kon ze ook. Wat dat betreft was mijn oma haar tijd ver vooruit.” 

Verbonden aan Hoogovens 

Hoewel oma Elisabeth dus als enige in de voetsporen van vader Jan trad, waren vier van haar broers wel nauw betrokken bij Hoogovens. “Broers Co en Chris werkten als kraandrijver via een externe firma bij Hoogovens waarbij Chris helaas om het leven kwam. Broers Jan en Piet begonnen aannemersbedrijf Meijer en voerden veel werk uit op het terrein. In de familie was iedereen het er wel over eens dat als je verbonden was aan Hoogovens, je werk voor het leven had.” 

Van generatie op generatie 

Oma Elisabeth en opa Paul kregen twee kinderen, onder wie Frank, de vader van Annelies. “Hij ging op zijn zestiende naar de bedrijfsschool van Hoogovens, haalde zijn diploma voor Chemisch bedieningsvakman en werkte hier bijna twee jaar. Maar aan de ploegendiensten kon hij niet wennen en hij vroeg Piet of hij bij het aannemersbedrijf aan de slag kon. Dat mocht, onder de voorwaarde dat mijn vader zijn contract met Hoogovens goed zou beëindigen. Jan en Piet voerden veel werk uit voor Hoogovens dus de relatie moest in orde blijven. Mijn vader werkte hier vervolgens vaak op het terrein. Dat vond hij fantastisch. Zo was hij hier wel aan het werk, maar hoefde hij geen ploegendiensten te lopen. Voor hem ideaal.” 

In de voetsporen van oma Elisabeth 

Zelf kwam Annelies in 2011 via een detacheringsbureau bij Tata Steel terecht. “Ik zou vier weken blijven omdat ik iemand overnam die op huwelijksreis was. Maar toevallig kwam ik in gesprek met een collega van HR waardoor ik na die vier weken door kon als Management Assistente bij HSE en vervolgens bij PTC. Heel fijn, want ik vond het meteen een indrukwekkend bedrijf. Daarna heb ik verschillende functies gehad. Vanaf augustus 2014 tot december 2017 ben ik Project Assistent geweest voor BF6 en BF7 projecten, daarna heb ik bij PTC gewerkt en sinds augustus 2021 werk ik bij Inkoop. Een heel bijzonder moment voor mij was het afscheid van de Hoogovens. Toen werd er geregeld dat ik bij de steek van de net gerenoveerde Hoogoven 7 mocht staan. Zo trad ik bijna honderd jaar later toch een beetje in de voetsporen van mijn oma. Mooi toch?” 
 

Honderd jaar staal: verhalen

Honderd jaar in productie, een schat aan mooie verhalen 

Op 22 januari 2024 is het honderd jaar geleden dat de eerste Hoogoven werd aangestoken. Inmiddels zijn we een eeuw én heel veel bijzondere verhalen verder. Mensen die ook na hun pensioen bij Tata Steel betrokken zijn, verhuizingen vanuit heinde en verre om hier te kunnen werken, mannen én vrouwen die carrière maken en hele families die hun werk vonden en vinden bij respectievelijk Hoogovens, Corus en Tata Steel. 

De komende weken lichten we telkens een van die mooie verhalen uit.