01
december
2023
|
10:46
Europe/Amsterdam

Drie manieren hoe we besparen op grondstoffen en energie

Intro

Bij Tata Steel Nederland maken we hoogwaardig staal. Dat doen we liefst zo duurzaam mogelijk, in al onze productiestappen. Zo gaan we zuinig om met grondstoffen en energie. Maar liefst 98% van al het restmateriaal weten we opnieuw te gebruiken. Daarmee besparen we grondstoffen, voorkomen we afval én verminderen we onze CO₂-uitstoot. Hoe we dat doen? Drie voorbeelden:

1. Van restmateriaal tot grondstof 

We willen zo efficiënt en schoon mogelijk produceren en zoeken daarom altijd manieren om restmaterialen van de ene fabriek op een andere plek weer in te zetten. Dit restmateriaal wordt dan een grondstof voor een andere fabriek. Dat doen we overal op het terrein, maar de Sinterfabriek spant echt de kroon. Het is onze grote recyclefabriek. Daar gebruiken we minder erts, omdat een deel vervangen is door opgevangen ijzerdeeltjes, afgekeurde pellets en ijzeroxide (roest) van staalplakken die op diverse plekken op het terrein zijn verzameld. 

2. Meer schroot = minder uitstoot 

Elke ton schroot die opnieuw in staal verwerkt wordt, levert een besparing op van 1,6 ton CO2-uitstoot. Dat staat bijna gelijk aan 1.000 km rijden met een dieselauto. Daarom willen we stapsgewijs het percentage schroot verhogen van 17 naar 30 procent. Het meeste schroot gebruiken we bij de Staalfabriek, maar we zijn bijvoorbeeld ook bezig met een proef bij Hoogoven 7. Omdat we meer schroot inzetten, hebben we ook minder grondstoffen nodig, waaronder kolen en ertsen. Dit heeft ook effect op onze emissies. 

3. Van restgassen naar elektriciteit 

Diverse restgassen die bij onze productie vrijkomen, zetten we weer in op andere plekken. Zo gebruiken we de restgassen van de Kooks- en Gasfabrieken bij de ovens van de Warmbandwalserij. Zo besparen we op aardgas. Maar ook de Vattenfall-centrale, die aan ons terrein grenst, hergebruikt onze restgassen. Deze worden omgezet naar elektriciteit, wat weer wordt ingezet in ons productieproces. 

Het afgelopen jaar hebben we: 

  • Ruim 1.000 kiloton restmateriaal opnieuw ingezet. Dat is ongeveer hetzelfde gewicht als 1.700 Airbus 380 toestellen (het grootste passagiersvliegtuig ter wereld) 
  • Ruim 1.000 kiloton schroot hergebruikt, waarvan 624 kiloton schroot van derde en 458 kiloton eigen schroot 
  • 23,0 petajoule restgassen geleverd aan Vattenfall. Goed om 2,8 miljard kWh elektriciteit mee op te wekken. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 345.000 huishoudens. 
  • 1.200 kiloton hoogovenslak ingezet als grondstof voor de productie van cement. Dit vervangt daarmee ruim 1.000 kiloton natuurlijke grondstoffen en CO₂-uitstoot bij deze industrie.

Meer over circulariteit