15
november
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Op de barricades voor groen staal

Deze Tata Steel-medewerkers waren bij de klimaatmars

Samenvatting

Zondag 12 november 2023 liepen zo’n 85.000 mensen in de klimaatmars op de Dam, waaronder de collega’s van Tata Steel. “Groen staal is een onderdeel van de oplossing.”

Van links naar rechts: Edger Bosker (half zichtbaar), Willem de Groot, Rob Verhoef, Niels Mans, Jan Wörmann (achter het hoofd van Niels), Tuur Elzinga (geen collega, voorzitter van de FNV), Michelle Mans, John Mol, Rob Wanst    

Medewerkers van Tata Steel die manifesteren tijdens de klimaatmars?    
“Zeker!” zegt Cinta Groos, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) die op uitnodiging van FNV Tata Steel aanwezig was, samen met een stuk of twintig collega's en verschillende blokken uit de maatschappij: van feministen tot wetenschappers in witte jassen. Er waren zelfs mensen die niet tegen prikkels konden - zij liepen strategisch een beetje achteraan.    

Was je niet bang voor negatieve reacties?    
“We leveren een belangrijke bijdrage aan de verandering die nodig is, en zijn daarmee onderdeel van de oplossing. Daarom moeten we ons niet laten wegjagen,” zegt Cinta. “Dat neemt niet weg dat er ook actievoerders zijn die ons Groen Staal-plan niet willen horen. Jammer, want groen staal is een onderdeel van de oplossing: door staalproductie met waterstof vermindert de CO2-uitstoot met ruim 10 miljoen ton per jaar.”    

Is dit de weg naar de toekomst?    
“Uiteindelijk wel,” zegt collega John Mol, die ook aanwezig was. “We zijn altijd innovatief geweest. Laten we weer een voorloper zijn door op deze manier staal te gaan maken in Nederland.”    

En als we het niet doen?    
“Tja. We zouden er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de staalindustrie in Nederland te laten ophouden met bestaan,” zegt Cinta. “Maar dan zou het staal uit andere landen moeten komen waar de regels minder scherp zijn dan hier. Dan krijg je juist een toename van CO2.”    

Kan het sneller?    
“Je kunt niet zeggen: ‘We stoppen vandaag met kolen en stappen over op waterstof.’ Daar gaan jaren overheen. Een transitie heet niet voor niets transitie. De meeste mensen weten ook nog helemaal niet wat we allemaal al doen. ‘Zijn jullie al zo met vergroening bezig?’ zeggen ze dan. Het bewustzijn draait niet meteen met 180 graden,” concludeert Cinta. “Maar het begin is er.”    

 
Op de video: Rob Verhoef, Niels Mans, Michelle mans, Kitty Jong (geen collega, vice voorzitter FNV), Cinta Groos, Dirk Zwaan, Jeannette van Dijk, Simon de Joode