08
februari
2023
|
13:47
Europe/Amsterdam

Reactie op uitspraak rechter: “we betreuren dat dit zich heeft voorgedaan”

Samenvatting

In december 2022 heeft Tata Steel voor de rechtbank Amsterdam verantwoording afgelegd over vier verschillende milieugerelateerde zaken die zich in de periode 2018-2021 hebben voorgedaan. De rechtbank heeft vandaag het bedrijf veroordeeld tot twee geldboetes van in totaal 110.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete van 150.000 euro geëist, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk.

De rechtbank heeft de boetes opgelegd voor het niet of onvoldoende naleven van regelgeving die gericht is op het reguleren van potentieel verontreinigende activiteiten. De rechtbank rekent het Tata Steel aan dat het bedrijf tekort is geschoten in zijn verantwoordelijkheid naar de omgeving toe in het secuur naleven van vergunningen en regelgeving. Tegelijkertijd overwoog de rechtbank oog te hebben voor de moeite die is betracht om milieuverontreiniging te voorkomen of te beperken. 

“Wij betreuren het dat deze zaken zich hebben voorgedaan. Onze manier van werken is erop gericht om staal te maken op een manier dat het veilig is voor onze mensen, met oog en zorg voor de omgeving en met aandacht voor het milieu. Dat is helaas niet voor honderd procent gelukt. Wij hebben daarom verschillende maatregelen genomen om situaties als deze in de toekomst te voorkomen”, reageert Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland. 

“Maar we kijken ook verder dan de zaken waarover de rechtbank vandaag geoordeeld heeft”, stelt Van den Berg. “Een deel van de mensen in onze omgeving maakt zich zorgen over de nabijheid van de fabriek. Wij zijn ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid voor de omgeving en dat het van belang is om ervoor te zorgen dat het bedrijf een goede buur is.” 

Van den Berg: “Sinds 2019 zetten wij ons met een groot verbeterprogramma extra in om de impact van onze activiteiten op de omgeving verder te verlagen. Daarmee vullen we een eigen ambitie in en komen we ook tegemoet aan de wensen van de omwonenden en de provincie. Een aantal belangrijke doelstellingen is inmiddels behaald, maar we zijn er nog niet.” 

“Wij zijn overtuigd van de noodzaak om de staalproductie in IJmuiden te verduurzamen. We gaan stoppen met kolen en willen staal gaan maken op basis van waterstof”, vervolgt Van den Berg. “In twee fasen bouwen we in totaal meer dan de helft van het bedrijf helemaal opnieuw op. In 2030 willen wij de eerste installaties in bedrijf hebben, om vervolgens afscheid te nemen van een hoogoven en een kooks- en gasfabriek. Hierdoor reduceren we zo’n 35 tot 40% CO2. Ook zal het een positieve impact hebben op de leefomgeving in de IJmond door de verdere vermindering van stof- en geuruitstoot. De andere hoogoven en kooks- en gasfabriek worden in de tweede fase, rond 2035, vervangen.” 

Waar ging de rechtzaak over?

  • In maart 2018 is tijdens een zeer koude periode met storm sprake geweest van stofverspreiding vanuit de opslagterreinen.
  • In december 2018 is bij onderhoudswerkzaamheden spoelwater in oppervlaktewater beland. Dit had via een zandfilter moeten gaan.
  • In het najaar van 2020 heeft Tata Steel als proef een koelspoor in gebruik genomen waar slakpannen werden gekoeld met water voordat ze verder verwerkt werden. Dit werd gedaan om, in afwachting van de bouw van de zogenoemde ROZA-slakhal, verspreiding van grafiethoudend stof te voorkomen. Tata Steel en de omgevingsdienst verschillen van mening over de uitleg van de proefafspraken. 
  • In februari 2021 werd zwarte sneeuw geconstateerd naast het Tata Steel-terrein. Hier is het verwijt dat de kolenmengvelden, in een koude en stormachtige periode, niet genoeg waren bewerkt waardoor stofverspreiding heeft plaatsgevonden. 

Geen verband met het lopende strafrechtelijk onderzoek
Deze vier zaken waarover de rechter vandaag uitspraak heeft gedaan, staan op zichzelf en hebben geen verband met het onderzoek dat het OM doet naar het vermeend inbrengen van gevaarlijke stoffen in de bodem, lucht of het oppervlaktewater, waardoor de volksgezondheid zou kunnen worden aangetast. Na afronding van het onderzoek zal het OM eventuele vervolgstappen bekend maken.