11
april
2023
|
15:29
Europe/Amsterdam

Uitstel, geen afstel van windscherm langs Reyndersweg

Samenvatting

Het klonk zo mooi: nog voor het einde van 2023 een gigantisch windscherm plaatsen om de stofneerslag op de omgeving te verminderen. Met zo’n scherm krijgt stof, onder andere afkomstig van de kolenopslag, veel minder kans om de duinen of het dorp in te waaien.

Maar het plan heeft veel meer voeten in de aarde dan was verwacht. Tjeerd Meenks, als programmamanager van de Roadmap Plus direct betrokken bij deze grote investering, vertelt waarover hij de afgelopen maanden zijn hersenen liet kraken. 

Waarom duurt het zo lang? 
“Bij het indienen van onze vergunning bleek dat we eerst nader onderzoek moesten doen naar de effecten van plaatsing op de flora en fauna. Het scherm is namelijk behoorlijk groot: circa 1 km lang en 18 m hoog. Dat hebben we direct opgepakt met onder andere ecologen. Zoiets kost de nodige tijd. Het is uitermate belangrijk, die tijd hebben we ervoor genomen. Echter we hadden dit toch onderschat.” 

Om welke flora en fauna gaat het? 
“Met name vleermuizen. Als zij op jacht gaan, volgen ze de contouren van de omgeving. En omdat het windscherm de contouren van de kustlijn volgt, vliegen zij mogelijk langs het scherm waar ook enorme windmolens staan. Die combinatie vergroot het risico dat ze in de windmolen belanden. We hebben met de ecologen bekeken of hun vliegroute kan worden beïnvloed. Recent onderzoek wijst uit dat we het risico kunnen tackelen door de vormgeving van het scherm aan te passen. Die aanpassingen gaan we nog afstemmen met de Omgevingsdienst.” 

En hoe zit het met duinvegetatie? 
Met de blauwe ossentong die ’s zomers langs de Reyndersweg bloeit? “Dat heeft geen last, want in die zone komen we niet.” 

En nu? 
“Het vergunningentraject kan worden hervat. Goedkeuring volgt, naar verwachting, over enkele maanden. Ik schat dat we deze zomer kunnen beginnen. We willen graag – omdat we beloofd hadden eind 2023 het scherm te realiseren - dit jaar belangrijke onderdelen bouwen om de impact op de direct woonomgeving verder te verminderen. Pas als dat is gelukt, zal ik opgelucht ademhalen.”