15
maart
2023
|
15:44
Europe/Amsterdam

Van design naar werkelijkheid

Samenvatting

Meera Haridas vertelt over de bouw van de nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek. Die installatie wordt straks zo groot als een flatgebouw, en filtert de rookgassen van de Pelletfabriek nóg beter. Wat is haar ervaring en waar staan we nu?

Ik ben Meera Haridas, werkzaam bij de afdeling Process Engineering van Tata Steel. Hier werk ik samen met vele specialisten aan de bouw van nieuwe installaties. Momenteel werk ik als teammanager voor de bouw van de Ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek (PEFA). Dit is de grootste milieu-installatie uit onze geschiedenis en gaat op korte termijn onze uitstoot fors verminderen.

Ik werk inmiddels al zo’n vijf jaar in IJmuiden en ben betrokken geweest bij verschillende milieuprojecten. Wat mij opvalt is de drive waarmee er binnen de organisatie wordt gewerkt aan het verbeteren van onze processen en het beperken van onze impact op de omgeving. Mijn betrokkenheid bij de stappen die we zetten om steeds verder te verbeteren, geven mij vertrouwen om door te blijven gaan.

60 kilometer filterdoek 
In een eerdere blog heeft mijn collega Vincent Waanders het ontstoffings- en DeNOx-installatieproject uiteengezet. Ik richt me deze keer op mijn rol in fase 1 van het project: de ontstoffingsinstallatie. Het filter vormt het hart van de ontstoffingsinstallatie. Het is 30 meter hoog en bestaat uit meer dan 6.000 filterzakken van elk 10 meter lang. Omgerekend is deze totale lengte vergelijkbaar met een autorit van Beverwijk naar Den Haag.

In de huidige opstelling worden de rookgassen gewassen door de fluorwassers, de zes bekende schoorstenen van deze fabriek. Met de komst van de nieuwe milieu-installatie reinigen we het rookgas dus nóg beter. En we bereiden ons natuurlijk ook voor op de toekomst. De pelletfabriek zal nog steeds in bedrijf zijn als we overstappen op DRI-technologie. Daarom is in het ontwerp van het ontstoffingssysteem rekening gehouden met toekomstige scenario's.

Eenzelfde doel: uitstoot verder verminderen 
Als je bij Tata Steel werkt, hoor en lees je veel over de impact die onze activiteiten kunnen hebben op de leefomgeving. Dat doet wat met mij en zeker ook met mijn collega’s. Wij hebben hetzelfde doel als ieder ander: de uitstoot verder verminderen. Het realiseren van de nieuwe ontstoffingsinstallatie is voor mijn team en mij een kans om hieraan bij te dragen. Ik ga daarom samen met mijn team tot het uiterste om deze nieuwe installatie draaiende te krijgen, maar het project omvat meer dan alleen dit. Mijn collega's bereiden zich tegelijkertijd ook voor op fase 2 van het project, waarbij de uitstoot van stikstof verder wordt verminderd. Samen noemen we dit de Offgas Cleaning Installation (OCI) en vormt het de grootste milieu-investering op de locatie IJmuiden.

Op naar onze ambities 
Bij de Pelletfabriek werken we hard aan het waarmaken van onze ambitie: de uitstoot van stof en zware metalen in 2023 te verminderen. Het is een uitermate uitdagend project: de installatie is compleet nieuw en wordt vanaf de grond opgebouwd, maar moet ook in samenhang met de bestaande systemen bij de PEFA functioneren.

In september 2022 hebben we tijdens het Tata Steel-festival samen met de buurt gevierd dat de eerste heipaal de grond inging. Daarna is de fundering voor de filterzak en de andere componenten gestort.

Maanden van voorbereiding en ontwikkeling komen nu samen. De bouwactiviteiten worden in rap tempo uitgevoerd. Op dit moment wordt de staalconstructie opgebouwd en zijn we de onderdelen van het filter in elkaar aan het zetten om die erop te plaatsen. Nu de eerste onderdelen zijn afgeleverd, is pas echt duidelijk hoe groot de installatie wordt. Voor mij was dit werkelijk verbazingwekkend. Tegen het einde van het jaar zal het gebied rond de PEFA er totaal anders uitzien.

Ondertussen worden er in verschillende werkplaatsen de componenten voor de volgende stap van de installatie geproduceerd. Er worden drie grote ventilatoren door onze aannemer in Italië gefabriceerd. Deze zijn klaar voor de laatste testronde en zullen in de komende maanden worden geleverd.

Alle teams werken samen 
Het is een enorm karwei en we doen het echt samen. Bij tijdgedreven projecten als het ontstoffings- en DeNOx-installatieproject is het belangrijk dat alle teamleden hun steentje bijdragen. Op de achtergrond wordt er door het team van Projects en Technical Consultancy, de operatie en inkoop keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat er op tijd een goed functionerende en veilige unit wordt geleverd die aan alle eisen voldoet.

Het engineeringteam heeft de taak om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van de ontstoffingsinstallatie goed wordt uitgevoerd door de aannemer. Bij alles wat we doen staat veiligheid voorop. Dit is het belangrijkste aandachtspunt voor onze safety engineers. Tijdens de productie en opbouw zijn de inspecteurs van de PTC-kwaliteitsafdeling onze mensen ter plaatse. Mochten er zich problemen voordoen, dan trekken zij aan de bel. Tot slot zorgt onze constructiemanager dat de opbouwwerkzaamheden veilig verlopen door alles goed af te stemmen met het team van de aannemer. Het is mijn taak om ervoor te zorgen al deze verschillende onderdelen van het project op elkaar aansluiten en dat we voortgang boeken. Dit doe ik met veel plezier.

Van papier naar praktijk 
Bij dit project is elke dag anders en krijgen we voortdurend met nieuwe uitdagingen te maken. Maar ons einddoel, minder uitstoot van stof en zware metalen, motiveert ons om keihard te werken en oplossingen te zoeken.

2023 is een belangrijk jaar voor het project. Het verminderen van de uitstoot van stof en zware metalen brengt ons een stap dichter bij het bereiken van de doelstellingen van de Roadmap Plus. We krijgen het de komende maanden erg druk. Ik kijk uit naar de realisatie van het 3D-model wat al meer dan een jaar op de tekentafel ligt. De machines waar we het op papier over hebben gehad, zullen dan eindelijk werkelijkheid worden.

In een latere blog zal een van mijn collega's vertellen over hun rol bij dit project!